Recept na domácí pšenično-žitný chléb v. 3

Dělat pořád dokola to samé je nuda. Takže svůj základní recept na chléb, který dělám nejčastěji, průběžně upravuji. Samozřejmě pod dojmem a s přáním, abych tím zároveň i vylepšoval výsledný výrobek. A já myslím, že se to celkem daří. Tento recept kombinuje recepty na český chléb s moderním pojetím pečení pšeničného chleba. Na množství špinavého nádobí je recept lehce neúsporný. Na čas je také delší, ale většinu času těsto jen odpočívá. Opakované stretch and fold můžete, ale nemusíte – záleží na čase, který je k dispozici. Obrázek v tomto příspěvku je můj (nepřipomíná vám jisté pánské orgány? :) ) a k vidění jsou skutečně jedny z prvních chlebů pečené tímto postupem. Chuťově samozřejmě nadprůměrné, jinak bych si sem recept nepoznamenal. :D Nebudu se tu moc rozepisovat v postupu, spousta věcí platí podobně jako ve v. 2.  Tedy jen to hlavní…

Do první menší mísy připravíme žitný kvas. Ten necháme od večera do rána při pokojové teplotě.

  • 50 g žitného kvásku
  • 250 g vody (potřebujeme v tomto receptu nechat více vody na autolyse)
  • 300 g žitné chlebové mouky

V druhé velké míse uděláme autolyse – hydratujeme mouku a vytvoříme lepek. Cca 30-60 min nechat při pokojové teplotě a potom dát na noc do lednice.

  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky
  • 500 g pšeničné bílé hladké mouky
  • 500 g vody

Ve třetí mističce namočíme kmín.

  • 10 g celého kmínu (příp. další semínka)
  • 25 g vody (příp. více vody pro hydrataci semínek)

Ráno do velké mísy z lednice přidáme obsah mísy s kvasem i misky s kmínem. A dále dosolíme 20 g soli. Můžeme pokropit trochou další vody pro lepší rozpuštění soli. Metodou strech and fold těsto překládáme, až se vše spojí dohromady a vznikne hladší těsto. Pokud máte čas a neodcházíte do práce, nechte těsto odpočinout 30-45 minut a opakujte stretch and fold. Třeba i několikrát, v těstu pomůžete vytvořit síť z lepku a zapracujete do těsta více vzduchu. Následně těsto vytvarujte do požadovaného tvaru, dejte kynout do ošatek do lednice.

Jak přijdete z práce, dejte rozehřívat troubu a vyndejte ošatky z lednice. Pečte např. v dutch oven na 250 °C cca 20 minut, protože těsto je z lednice studené a potřebuje více času ke kynutí. Dále potom 15 minut na 200 °C. Nechte chladnout na mřížce v přiotevřené troubě. Tééén křupééé!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *