Perníčky měkké po upečení

Pokračuji v receptech. Když něco upečeme a upravím recept, napíši ho rovnou sem a už nepřepisuji domácí receptář. Tentokrát tedy recept na verzi perníčků, které jsou měkké již po upečení (a tedy určené k následné přímé konzumaci) a nemusí se dávat uležet. Původní recept pochází od Kateřiny Wolákové – PerníKáča, byl uveřejněn v časopisu Včelarství (ročník a číslo již nevím, mám nalepený v kuchařce jen výstřižek). Na fotce naše dcerka Adélka ujídá těsto. :D

  • 300 g mouky (240 g hladké, 60 g žitné chlebové)
  • 75 g tuku (50 g máslo, 25 g sádlo)
  • 2 vejce
  • 100 g medu
  • 50 g cukru moučka
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1  lžička kakaa a 1 lžička mleté skořice (nebo 1 další lžíce per. koření)
  • 1 menší lžička sody na pečení
  • 3 g soli (3 špetky)

Rozehřejeme máslo, sádlo a med, přidáme moučkový cukr, sůl, koření a promýcháme. (Příp. připravíme směs sypkých a tekutých surovin zvlášť a smícháme.) Nakonec přidáme vejce a vypracujeme vařečkou těsto. Je lepivé, ale protože má v sobě dostatek tuku, vytvoří se nakonec hladký povrch, který pak již na ruce nelepí. Těsto je nejlepší uskladnit na chladném místě či v lednici na 24-72 hodin. Předtím je dobré těsto pomoučnit z “cukřenky”, vytvarovat kouli a dát do dózy nebo do pytlíku. Před finální akcí vyndáme těsto z chladu, necháme trochu povolit, vyválíme, vykrajujeme a pečeme na 170 °C asi 8 minut. Dávka těsta vystačí na dva plechy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *